Att amma under stress

Historien om Viggo del 24

I samband med att lillen blev sämre så försämrades också min mjölkproduktion. Så som jag kämpade med mjölken. I efterhand kan jag tänka till vilken nytta? Han kunde ju ha fått donerad mjölk. Huvudsaken att den allra första mjölken han fick var av mig. Men min tankegång orkade inte så långt just då. Jag fortsatte ställa väckarklockan mitt i natten för att pumpa. Ändå kom det bara några ynka milliliter per gång. Jag drack amningste i hopp om att det skulle hjälpa men nej, det hade ingen effekt på mig. Jag var noga med att dricka litervis med vatten men inget hjälpte. Jag testade något som jag tror hette kraftpumpning när man pumpar enligt ett visst schema och med olika effekter på pumpningen men inte det heller hade någon effekt. När jag pratade med vår egenvårdare föreslog hon att vi kunde börja testa att amma. Babyns sugreflexer är mycket mer stimulerande än en bröstpump. Det var också fritt fram att börja prova nu när han bytt till grimma och blivit tillräckligt stark.

Sagt och gjort. Nu skulle jag äntligen få testa amning. Det funkade bra redan från första stund även om lillen hade jobbigt att både suga, äta och andas på samma gång. Därför blev det både saturations och pulsfall när han åt.

Efternågra dagar då jag fått testa amma ungefär 1 gång per dag kände jag helt annorlunda inför amningen. Jag vet att han inte får tillräckligt genom att amma. Ännu när jag pumpar får jag inte tillräckligt så han måste redan få donerad bröstmjölk som komplettering. Jag vet att det är en jättelång process att lära en extremprematur amma. Varför skulle vi utsätta oss själva för det? Därför beslutade vi att nu slutar jag stessa över mjölkproduktion. Nu fortsätter vi med donerad mjölk och sen ersättning.

När beslutet äntligen var taget kunde jag inte fatta att jag inte kunnat komma fram till samma redan 1 månad tidigare. Att ge flaska funkade precis lika bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.