En typisk sjukhusdag

Idag har vi varit på en sjukhusdag med Viggo eftersom han nu blivit 1 år enligt beräknade tiden (11.8). Jag har försökt att dokumentera dagen i bilder men tröttheten tog över efter andra läkarbesöket så fotoentusiasmen dog tyvärr ut mot slutet av dagen. Men ni ska iallafall få se hur en typisk sjukhusdag ser ut för en 1årig pojke.

Vi började vår dag med gröt och påklädning kl8.00. Sen rusade vi iväg mot Vasa och kom på att vi glömde utrustningen till urinprovet. Det funkar så att man limmar på en påse som samlar upp urinen på bebisar. Och den proceduren gör vi före vi kommer till sjukhuset så att vi kan lämna provet på labben sen. Så det blev att svänga om och köra hem tillbaka pch hämta påsar och burkar och göra ett nytt försök att ta sig iväg.

Väl framme i vasa hade vi lite tid före vår bokade tid på laboratoriet så vi for till xxl i hopp om att hitta stövlar till Viggo i storlek 20. Tyvärr fanns det inte så vi for tillbaka mot Vasa centralsjukhus igen.

Vi har nyligen köpt en ny resevagn som är superhändig att ha med sig bak i bilen. En Beemoo easy fly +. Så med Viggo i vagnen gick vi en snabb sväng via Kantin och hämta räkcroissant och sen till laboratoriet. Vi bokar alltid en tid via nätet på förhand så att vi slipper köa. Sen brukar jag alltid skriva som önskemål i bokningen att det helst skall vara nån som är van att picka under 1åringar. Hittills har det funkat bra. Labskötarna vill vara 2 stycken när dom pickar Viggo. Idag var det jobbigt för honom även om det är ganska snabbt övergående. Men Viggo blir större och också mer medveten om vad som skall hända vilket också betyder att han hinner bli mer upprörd över blodprovstagningen.

Efter lyckat blodprov och urinprov på labben går vi genom tunneln till babypolikliniken (samma som barnpoli). Vi är ju vana att röra oss i centralsjukhusets alla möjliga korridorer och tunnlar både från mitt jobb men också eftersom vi bodde på sjukhuset i 5 veckor. Framme på babypoliklinen får Viggo lite lunch och leka lite före det är dags att träffa vår neonatolog som råkade göra sin specialicering i Åbo när vi var där och har varit med oss sedan dess. Så med henne känner vi oss i trygga händer.

Det är alltså läkare, sjukskötare och fysioterapeut med. Vi går igenom hur viggo har mått, hur han ätit och druckit, medicinering,vikt,längd m.m. Viggo får beröm för att han utvecklats precis som han ska. Nästan bättre än väntat. Det vi nu i framtiden har att tänka på gällande prematuriteten är talsvårigheter och inlärningssvårigheter. Därför avslutas nu våra planerade besök på babypoliklinen och istället planeras vidare uppföljningar på neurologiska polikliniken. Det var alltså vårt sista besök med neonatologen idag. Det känns sorgligt på ett sätt att inte träffas mer. Men jag är övertygad om att våra vägar kommer att korsas igen någon gång.

Efter första läkarbesöket får vi vänta en stund igen före det är dags för nästa läkarbesök. Denna gång är det nefrologens tur att undersöka Viggo. Men först får vi träffa sjukskötaren och mäta blodtryck och bli lite intervjuade. En nefrolog är alltså en njurläkare. Viggo har ju haft njursten som nu verkar ha passerat på egen hand. Han äter medicin 4ggr per dag som ska göra att han inte får njurstenar. Mötet med nefrologen går bra och hon är också nöjd med alla värden och Viggos utveckling. Medicindosen ska höjas lite vilket betyder att blodproven måste kollas igen i Vasa om 2 veckor.

Nu när klockan snart börjar bli 14.30 är mamma och pappa hungriga också och vi far raka spåret och äta hamburgare. Viggo stackarn var så trött att han somnade direkt.

Sen var vi till GW gallerian och överallt sökte vi gummistölar till Viggo men tyvärr hittade vi bara för stora stövlar. Lite mellis på ABC och sväng via Combo loppisen senare så var vi påväg hem.

När man väl är hemma efter en fullspäckad dag i Vasa är man ganska nöjd att ge Viggo lite kvällsgröt och klä på pyjamas. Själv vinkar man ner i sängen och sover nästan före huvudet slagit ner på dynan. Nu håller vi tummar och tår att Viggo sover gott inatt.

Tack och gonatt!

2 kommentarer Lägg till

 1. Hanna skriver:

  Polarn och pyret har gummistövlar i stl 20 😊👍🏼

  Gilla

  1. MalinS skriver:

   Tack ska kolla upp det!😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.