Hjärtproblematik

Historien om Viggo del 20

Jag bodde i muminrummen och Jonas var med från torsdag till måndag vanligtvis och sen hem och jobba tisdag och onsdag. Lilla Carl var några veckor gammal och hade börjat irritera sig på intubationstuben. Han blir slemmig av den och måste sugas flera gånger per dag. Han hade bra egen andning så man beslutade att man ska byta till niv nava. Ett non invasivt andningshjälpmedel som blåser luft i hans lungor. Om han får andingspauser puffar niv navan luft ner till lungorna och påminner honom att andas. Men den andas inte åt honom som en respirator med intubationstub gör. Om det blir för tungt för honom ska man intubera igen men läkarna anser att han är så stark att vi kan prova.

Lillen har också haft snabbarytmstörning(supraventrikulärtakykardi). Man vet inte vad det beror på. Eventuellt är det den djupa venkatetern som irriterar så den tas bort. Man ordinerar också en medicin som heter Adenosin ifall om rytmstörningen dyker upp igen. Jag vet vad både denna rytmstörning innebär och medicineringen. Försöker förklara åt Jonas också. Det är inte bra, att hjärtat ska slå så snabbt. Det orkar inte slå så snabbt under lång tid. Då finns det risk att det stannar. Därför ger man medicin som provocerar fram att hjärtat ska få en långsammare rytm.

Som tur är återkommer aldrig rytmstörningen men det ligger i bakhuvudet och gnager på mig om det ska komma tillbaka. Hans hjärta undersöks noga med EKG och hjärtultraljud. Det framkommer också att hans ductus i hjärtat inte växt fast. Om det inte växer fast av sig sig ska det opereras.

I fosterlivet används inte lungorna. Blodet leds därför förbi lungorna av ett blodkärl som kallas ductus arteriosus. Det här blodkärlet sluts normalt under första till andra levnadsdygnet, så att blodet kan ta rätt väg från hjärtat till lungorna och tillbaka. Om ductus arteriosus inte sluts uppkommer ett problem. Eftersom trycket i den stora kroppspulsådern (aorta) är så mycket högre än det i lungkretsloppet, flödar (shuntas) blod från aorta in i lungkretsloppet som utsätts för en extra volym- och tryckbelastning. Blodet kan då ansamlas i lungkretsloppet och detta kan ge hjärtsvikt.

Källa: https://www.netdoktor.se/hjart-karlsjukdom/sjukdomar/oppen-ductus-arteriosus/

Man prövar med medicin men det har inte någon efftekt. Man beslutar att avvakta någon vecka för att se om den växer fast av sig själv.

Lillen ökar i vikt varje dag. Han närmar sig 1kilo. Vi får veta att när han blivit 1 kilo ska vi få kilotårta för att fira. Jag pratar med vår rumskamrats mamma. Vi har liknande resa båda två. Deras lilla pojke börjar också närma sig 1 kilo. Det surras bland personalen att en av oss ska få flytta till eget rum. Det är för varmt att ha 2 kuvöser i samma rum. Plötligt en dag är det dags för rumskamraten att flytta några rum bort. Dom bor i Åbo och ska stanna på avdelningen tills hemgång. Vi blir kvar själva i rummet vilket känns skönt att kunna vara själv.

Aura å vid domkyrkan i Åbo

Vi har hittat Åbo stads cyklar som man kan hyra. Varje dag försöker vi gå ut från sjukhuset en stund. När lillen fått sin lunch ska han vila. Helst vill man inte att vi rör om honom så mycket i kuvösen eftersom hans kropp måste få vila för att orka. Därför passade vi på att ta sjukhuspaus en stund och cyklarna tog oss ut på tur mest alla dagar. När jag hade kontakt med vår egenskötare nu när Viggo fyllde 1 år skrev hon också att hon alltid kommer att minnas oss som de som cyklade. Vi pratade mycket om vart vi cyklat och vad vi sett och vad hon rekommenderade oss att se. Åbo var fantastikt vackert denhär våren och sommaren. Det var värmebölja de flesta dagar och vi kunde äta vår lunch på uteserveringar. Det gjorde all skillnad att få känna solens strålar före man gick in i sjukhuset igen.

Cykeltur ut till Suomen joutsen och restaurang Göran

Vi hade inte många besök av anhöriga. Lillens farmor kom på besök och Jonas moster var en gång. Ibland kom mina kollegor från ambulansen till Åbo och jag kunde träffa dom en liten stund.Det var jobbigt att vara så långt borta från sin familj och vänner. Det jag längtade mest till just nu var att bli flyttade till Vasa så att vi hade närmare hem. Men först måste lillen klara sig med high flow näsgrimma. Från niv nava byter man till CPAP och sen till grimma. Så vi hade lång resa ännu framför oss i Åbo. Vår egenskötare hade uppskattat att flytten blir runt midsommaren. Det var ännu 1 hel månad kvar till midsommar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.