Tvillingar som föddes i vecka 28

Inlägget är Ingelas egen prematurberättelse

Jag träffade min nuvarande sambo år 2006. Då hade jag en son på 5 år sen ett tidigare förhållande. 2007 så väntade vi vårt första gemensam barn. Men i vecka 23 så fick jag blödningar som slutade med att killen jag bar i magen dog. Han begravdes den 12.10-2007. På våren 2008 fick vi till vår stora glädje veta att vi väntade barn igen denna gång med tvillingar. Men denna graviditet kantades av en tidig havandeskapsförgiftning så jag fick bara röra mig begränsat hemma och med övervakning av kära svärmor och täta kontroller. Den 11.10-2008 jag var då i vecka 28 blev en dag som gjorde att världen stannade där och då kändes det som. Jag gick på toaletten men var förundrad över att jag kunde kissa sådana mängder men till slut insåg jag att det var något annat på gång. Smått panik och kaos uppstod när jag vrålade att nu dör babysarna i min mage och inom mig såg jag vår förstfödda sons gravsten och mina tankar gick igång med att hur ska vi placera deras namn på stenen. Svärmor fick tag på min sambo som jobbade ute på gården och mitt i detta tumult försökte jag trösta min stackars son som grät och var helt i från sig även han. Det blev strul med larmcentralen men till slut fick sambon kontakt med dom och jag blev beordrad att sitta där jag satt utan att röra mig. Ortens ambulans var på väg till sjukhuset med en annan patient men dom blev beordrad att komma via oss för att kolla läget och för att vänta på att en annan ambulans kom för att hämta upp mig. När så ambulans nummer två dyker upp så blev det ilfart till Vasa Centralsjukhus men där konstaterade dom snabbt att dom kunde inget göra än att skicka mig vidare till Tammefors. Så ny ambulans beställdes bättre utrustad utifall att och med ett litet läkarteam med. Sambon kom efter med egen bil då han dels inte fick plats i ambulansen och att han var tvungen att se till så han snabbt fick tag på en avbytare (han är bonde). Som tur var kunde hans bästa kompis ställa upp på en gång.

Efter vad jag upplevde som en evighet så var vi framme i Tammerfors. Där togs jag emot av ett super fint team som på blandad svenska och engelska förklarade för mig vad som väntade mig. Jag blev undersökt och det konstaterades att ena killens fostervatten var väldigt lite men dom skulle ha det på koll. Sambon kom och så fick vi besök av en jätte fin svensktalande sköterska som jobbade på avdelningen för prematurer. Dom hade som tanke att försöka hålla dom kvar ett tag till men det gick inte. Den natten blev lång med en massa kontroller av babysarna och på morgonen den 12.10-2008 ett år efter att vi hade begravt vår förstfödda så konstaterades det att killens fostervatten hans som hade börjat läcka var nästan obefintligt och hans hjärta hade börjat svikta oroligt så dom beslöt att göra ett akut snitt. Så 10.22 föddes första killen kallad A 1022 gram och 37 cm lång. 10.23 såg följande kille dagens ljus pojke B 1200 gram och 36 cm lång.

A killen mådde efter omständigheterna bra medan B killen var illa däran och behövde respirator hjälp för att kunna andas. Jag fick se dom bara på kort på kvällen då jag inte mådde bra efter snittet men dagen efter blev jag inrullad liggandes i sängen för att med egna ögon få se dom små. Dom nödöptes på sjukhuset två dagar efter deras födsel. Det blev en lång och tumult tid med komplikationer då ena killen föddes med ett svårt hjärtfel så han blev opererad vid tre månaders ålder. Men efter fyra långa månader och pendling mellan tre olika sjukhus beroende på hur sjuka eller friska dom var så kom den dagen då vi fick åka hem. I dag är dom tio år fyller elva i höst. Hjärtkillen har blivit opererad en gång till och fler följer i framtiden men nu tar vi en dag i taget och är tacksam för att dom är med oss 💛.

Mvh Ingela Källbacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.