Första duschen efter förlossningen

Historien om Viggo del 16

Ännu en ny dag i Åbo på TYKS. Solen skiner in genom fönstret och när österbottniska praktikanten kommer är det dags för mig att ta mig till duschen. Jag får en duschstol. Jag stiger upp vid sängkanten och benen är som bly igen men på något sätt får jag ändå till sist foten flyttat. Benen skakar och jag är rädd för att ramla. Men jag tar mig ändå in till duschstolen. När jag duschat klart ringer jag på klockan och efter några steg tillbaka till sängen hinner jag nätt och jämnt sätta mig ner förrän jag håller på att svimma igen. Men det var det värt. Att få känna sig ren och fräsch. Första duschen efter snittet blev alltså nästan 1 vecka senare. Jag får vila resten av förmiddagen. Blodtrycket blev högt efter kraftansträngningen.

På eftermiddagen är det dags för en tur till keskola och jag ska få ha känguru. Vi har nu fått en till egenvårdare K som också pratar svenska. Hon berättar att det kanske kommer att komma ett till barn i samma rum. Men det är oklart när, barnet är inte fött ännu. Om det kommer så vill man helst att jag inte är i rummet precis när den kommer.

Många slangar ska rymmas med när prematuren ligger i känguru

Vi pratar om ditten och datten. Lillen får mjölk i slangen som går in genom näsan och ner i magsäcken medan han ligger i känguru. Han får några dippar i samband med maten. Hans mage är liten och hans kropp är inte van att få mjölk och man måste varje dag öka mängden lite så att han orkar växa. Man väger honom varje morgon i kuvösen i samband med att man gör morgontvätten. Han hade gått ner lite efter födseln men nu hade han börjat växa igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.