Färga håret ekologiskt

Inlägget är ett samarbete med salong Hår & sånt

Salong Hår&Sånt

Häromdagen besökte jag Evelina på salong Hår&Sånt här i Närpes. Evelina tog kontakt med mig för ett tag sen om ett samarbete mellan våra företag och eftersom jag har funnit ett intresse i giftfritt/eko fick jag möjligheten att ställa några frågor till ekofrissan Evelina om att färga håret ekologiskt.

Ekofrisör Evelina

På vilket sätt skiljer en ekofrisör sig från en vanlig frisör?

En ekofrisör är alltid först utbildad traditionell frisör men har sedan gått en tilläggsutbildning där man lär sej bland annat växtfärgning. Som ekofrisör jobbar man med naturliga och ekologiska produkter och färger.

Vad använder man för färg?

Färgerna består av olika växter som är malda till ett fint pulver, som sedan blandas med varmt vatten. Temeraturen på vattnet justeras beroende på vilka växter man använder. Växter som ofta används är tillexempel henna, indigo, amla, chassia.

Håller färgen lika bra som med vanlig hårfärg?

Det är väldigt svårt att säga hur länge en växtfärg håller eftersom det är stor skillnad mellan hår. Men växtfärgen åldras värdigt och man får oftast ingen markant utväxt med den. Ofta brukar kunder kommentera att den håller betydligt längre än de förväntat sig. Lerblekningen håller lika länge som en vanlig blekning, dvs tills den växt ut eller klipps bort.

Är det större risk att färgen inte blir som man planerat med växtfärg?

Det kan vara lite knepigare att hitta rätt färg med växtfärger än vanliga färger, eftersom växtfärgen blir olika beroende på vilka underliggande piggment som finns i håret och hur färgen reagerar med dem. Färgerna kan även variera lite beroende på varifrån växterna kommer och växtförhållandet, dvs hur mycket sol och vatten växterna fått. Tex kan två rena hennafärger skilja sej åt om de kommer från olka ställen.

Kan man blondera håret med ekoprodukter?

Man kan inte ljusa upp håret med en växtfärg, men däremot med lerblekning. En lerblekning består av lera som blandas med väteperoxid. Väteperoxiden är inte ekologisk men vi använder oss av en finlänsk väteperoxid utan onödiga ingredienser. Ett ofärgat hår går att få betydligt ljusare med hjälp av lerblekning, men ett färgat hår går tyvärr inte att ljusa upp lika mycket, men liten skillnad brukar gå att få.

Är det ofarligt att färga håret med växtfärg under graviditeten?

Det anses vara betydligt säkrare att färga håret med växtfärg än vanlig färg vid en graviditet men det saknas bra forskning inom området, så vill man vara riktigt på säkra sidan kan man välja att göra slingor så färgmassan inte kommer i kontakt med huden.

Noga utvalda ekoprodukter

Hår och sånt finns i Närpes centrum på en bakgård och det är SÅ mysigt där. Evelina och Julia som jobbar på salongen är så genuint trevliga och snälla frissor. Här hittar ni Hår & Sånts Facebook och Instagram. Rekommenderar er att testa på ekofärgning om ni inte redan gjort det. Hos Hår & Sånt är det Evelina som sköter ekofärgningen. Och känner man att ekofärgning inte är din smak så gör både Evelina och Julia traditionella färgningar också.

Men nu till vårt samarbete…

Under hela maj kommer min inrednings webshop My Trendy Home att ha pop up på Hår & sånt! Evelina och Julia kommer alltså att hjälpa er med både frippa och inredning och presenter till morsdag och examen. Fantastiskt kul!!!

Salong hår & sånt har öppet tis-fre kl.10-17 och lördagar kl.10-13 i hela maj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.