Viggos 11 månaders utveckling

Jag skrev ett inlägg tidigare om Viggos utveckling när han var 9 månader. Nu är det ju bara några veckor kvar tills han fyller 1år så nu tänkte jag uppdatera er hur det går med utvecklingen. Som jag nämnde i tidigare inlägget räknas prematurers utveckling enligt korrigerad ålder så nu borde Viggo alltså vara motsvarande 8 månader i utveckling.

Viggo 11 månaders utveckling

Det har hänt så OTROLIGT mycket bara dom senaste veckorna med Viggo så det är inte klokt. Vi har börjat ha mamma/barn-träffar med dom som är födda ungefär samtidigt som Viggo. Man märker att Viggo kräver lite mer underhållning nu och att träffa kompisar tyckte han var jättekul. Till och med så kul att bara dagen efter första träffen satte han sig upp helt själv. Tror han blev inspirerad. Han har ganska länge dragit upp knäna mot magen och försökt ta sig framåt men inte lyckats. Kort efter träffen började han också ta sig framåt krypandes. Och helt plötsligt en dag så ställde han sig upp bredvid en låda. Och till råga på all denna utveckling så har 2 nya tänder jobbat sig fram uppe i munnen.

Viggo på kompisträff

Därför är det väl knappast någon chock när jag skriver att vi sovit uruselt sista 4 veckorna. Han har helt slutat äta på nätterna och vanligtvis sover han från 21-08. Men nu har han varit vaken minst 10-15 gånger per natt. Han gråter och är ledsen men har ögonen stängda. Därför har jag mot morgonsidan nu börjat lyfta honom till min säng så att jag slipper stiga upp och trösta dom sista 5 gångerna. Hoppas det inte är något jag ställer till besvär för framtida sovande i egen säng men jag orkar helt enkelt inte. Och jag förstår inte varför han sover så himla dåligt ännu när det gått så många veckor. Men jag skulle gissa att det beror på nån utvecklingsfas.

Han äter gröt morgon och kväll. Sen äter han en stor portion puremat lunch och middagstid och ett mellanmål på eftermiddagen. Han har helt vägrat att dricka ersättning så han har bara druckit välling nu och sen blandar vi mjölkpulver i hans mat istället så han får i sig av alla näringsämnen. Vi har haft kontakt med en näringterapeut från centralsjukhuset som sagt hur vi ska göra.

Viggo har fortfarande problem med sina njurstenar så han får medicin 4ggr/dag plus att vi är och tar blodprov till Vasa minst 1gång i månaden. Det är så jobbigt att ta med honom på blodprov. Han hatar det och han har blivit så stor nu så han har börjat inse redan i väntrummet vad som ska ske.

Viggos humör har varit lite varierande sista månaden men i det stora hela är han en nöjd och snäll pojke. Ibland dock kan han få riktiga tempor när man t.ex. tar något från honom som han inte får ha. Jisses vilka miniutbrott. Man börjar nästan bäva inför när han blir större och kommer i trotsåldern på riktigt. Men i övrigt som sagt är han busig och glad. Han skrattar högt när man kittlar på magen och busar med honom. Lite blyg har han också blivit för andra men det går jättebra att lämna honom en stund med fammo eller momma.

Nu använder han storlek 74 på kläderna och jag har just beställt en ny bilstol till honom då han börjar bli för lång för babyskyddet. Mammas lilla vännen blir stor❤

Nu har jag börjat fundera lite på hans stundande 1-års kalas och vad/hur/när frågorna angående det. Vi ska iaf njuta av att vara tillsammas då vi inte fick vara det för 1 år sedan. Sen är det dags att ta 1års foton också. Jag har tänkt ta bilderna själv men jag gissar jag kommer att behöva en hjälpande hand då han blivit så rörlig. Måste börja pinteresta inspo inför fotograferingen. Wish me luck!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.