Klimatångest

Klimatångest är en form av ångest som många kan känna av. I media pumpas det ut mer och värre uppgifter i stort sett varje dag. På Instagram äter folk vegetariskt och städar utan gifter. Det är ju inte konstigt att det uppstår ångest egentligen när folk lägger lägger klimatet på sin axlar också .

Jag har inte varit så insatt i klimatkrisen och kan inte påstå att jag är superinsatt ännu. Men jag tror att det viktigaste är att alla engagerar sig utan att känna stress och press som vi redan har tillräckligt av i dagens samhälle. Hur gör man det då? Jo man inser att ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Förra helgen såg vi Leonardo DiCaprios dokumentär Before the flood på Viaplay. Rekommenderar dom som är intresserade att se den. Här följer nu några få enkla tips som jag tog med mig från dokumentären som vi kan tillämpa i vår vardag.

 • Undvik palmolja
 • Sluta överkonsumera
 • Sluta köp plast
 • Ät mer vegetariskt
 • Ät hellre kyckling än nötkött

Det var väl inte så invecklat eller? Riv inte till och ändra hela ditt liv på en gång. Babysteps. Lite i gången så når vi nog fram till målet.

Här hos oss försöker vi plastbanta. Vilket nu går sådär..om jag ska vara ärlig. Det är inte lätt att byta vanor. Men det tar sig! Sen har vi (läs:jag) bestämt att vi ska äta vegetariskt 1 dag per vecka. Det är ju ett bra sätt att testa nya recept utan att klimatångesten tar över. Denna vecka åt vi t.ex. tomatsoppa en dag. Gott och enkelt.

3 kommentarer Lägg till

 1. Linda Pellfolk skriver:

  Så sant att alla kan vi göra något! Håller inte helt med om att man hellre ska äta kyckling än nötkött. Är ju kanske aningen partisk. Men enligt forskning så är inte finsk nötkött en sådan klimatbov som man trott eftersom nöten äter mycket gräs. Eller så länge de är uppfödda på mer gräs. T.ex. ekonöten har stipulerat att de ska få åtminstone 60% av sin mat via gräs. Och det går åt hälften mindre vatten att föda upp nöt i Finland jämfört med i varmare länder.

  Gillad av 3 personer

  1. MalinS skriver:

   Partisk eller ej så är du säkert mer insatt i finsk nötkreatur än vad jag är. Så finskt ekönötkött är det som gäller🙂👍men utländskt nötkött kan väl knappast vara bättre än kyckling?

   Gilla

   1. Linda Pellfolk skriver:

    Nej jag tror nog inte utländsk nötkött är bättre. Speciellt inte i genomförelse med finländsk kyckling. Så finns det förstås aspekten med medicinering också. Så hemskt då det finns de som har antibiotika medicinering satt i rutin i förebyggande syfte. Det går ju riktigt snett på lång sikt!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.