Havandeskapsförgiftning

På söndag kommer Historien om Viggo del 5 och då kommer jag att berätta om min erfarenhet av havandeskapsförgiftning. Jag hoppas att genom att dela min historia kan det hjälpa någon annan. Idag förklarar jag mer vad havandeskapsförgiftning egentligen är, vem som ligger i riskzonen och hur man behandlar det.

Preeklampsi

Preeklampsi kallas också havandeskapsförgiftning. På latin heter det toxemi.  Syndromet debuterar efter vecka 20 i graviditeten. Orsaken till att man får det är fortfarande okänt men man tror att det är genetiska och immonulogiska faktorer som påverkar moderkakan och resten av kroppen.

Man kan ha en lättare form av havandeskapsförgiftning eller en svårare form.

Till sjukdomsbilden för mildare havandeskapsförgiftning hör

 • högt blodtryck
 • vätskeansamling i kroppen
 • protein i urinen

När man utvecklar den svårare formen har man ett eller flera av följande symtom

 • Högt blodtryck >160/110
 • Onormalt liten urinproduktion
 • Huvudvärk
 • Synstörningar
 • Vätska i lungorna eller tyngre med andningen
 • Svullnad i ansiktet
 • Kraftig smärta i övre magen och mot höger sida
 • Trombocytopeni (brist på blodplättar som gör att blodet förlevrar sig)
 • Stegrande leverenzymer

 

HELLP-syndrom

Kan uppkomma som en komplikation av havandeskapsförgiftning och diagnosen ställs genom laboratorieprov.
H – hemolyse, röda blodkroppar förstörs
EL – elevated liver enzymes, mängden leverenzymer i blodet ökar
LP – low plateles, antalet blodplättar sjunker

Eklampsi

Preeklampsi kan leda till eklampsi som betyder att man får krampanfall. Kramperna kan inte förklaras av andra orsaker t.ex. epilepsi. Kramperna kan uppkomma under graviditeten, förlossningen eller under de närmsta veckorna efter förlossningen. De närmsta 12 timmarna efter förlossningen är risken som högst att kramper kan uppkomma.

Behandling

Den främsta behandlingen av preeklampsi är vila. Man kan få gå på extra besök på mödrapolikliniken för att följa med både mammans och barnets mående. Vid svårare fall kan man bli inlagd på avdelning där man mäter blodtrycker flera gånger i dygnet. Man följer också med proteiner i urinen, ibland samlas hela dygnets urin för att se hur mycket protein som utsöndrats i urinen under hela dygnet. Miljön skall vara så lugn som möjligt så att man kan vila vilket betyder att tv-tittande och telefonanvändning m.m. begränsas till korta stunder. Höga blodtrycket kan behandlas med mediciner och om preeklampsin blir värre trots att man vilar och får medicinsk behandling blir det aktuellt med förlossning. Att avsluta graviditeten är det enda sättet att bota havandeskapsförgiftning. Det man i huvudsak vill undvika är eklampsi utvecklas som är ett mycket allvarligt och ett livshotande tillstånd.

Viggo, extremprematur till följd av allvarlig preeklampsi


Ökad risk för preeklampsi har:

 • Mörkhyade kvinnor
 • Kvinnor med låg eller hög ålder
 • Flerbördgraviditet
 • IVF-graviditet
 • Kvinnor med historia av preeklampsi i tidigare graviditeter

 

Dessutom kan andra vanliga sjukdomstillstånd öka risken så som fetma, diabetes, högt blodtryck, njursjukdom och vissa autoimmuna sjukdomar. 

Att uppleva en akut havandeskapsförgiftning är väldigt traumatisk och att bearbeta det som hänt är viktigt. Prata med psykolog!

Om man vill läsa lite mer ingående med medicinska termer kan man läsa på sidan internetmedicin.

Källor
Internetmedicin
Hälsobyn

 

3 kommentarer Lägg till

 1. joije skriver:

  Jag råkade också ut för preeklampsi med första barnet. Var riktigt dålig några dagar efter förlossningen och fick sedan en blodpropp i benet. Åt blodtrycksmedicin och förde kissburkar i många veckor efteråt. I graviditet 2 och nu med 3an har jag sedan graviditetsvecka 13 stuckit Klexane för att förebygga en eventuellt ny preeklampsi, att det lite kan stoppa upp förloppet. Med 2an klarade jag mig men efter förlossningen steg mitt blodtryck o mina levervärden så nån gen att utveckla detta skit tycks man ha 😐😐

  Gilla

  1. MalinS skriver:

   Och du har ändå vågat dig på 2 graviditeter till👌 jag var inskriven på sjukhus 2 veckor efteråt. Jag har förstått att om man en gång haft preeklampsi så är risken stor att man utvecklar det nästa gång också men då kan det vara lindrigare preeklampsi.

   Gilla

   1. joije skriver:

    Jo, men det tog mig många år innan jag vågade igen. Jo risken är rätt så stor. Därför går jag på täta kontroller, ultraljud och har min medicin. Hoppas ju att jag klarar mig utan preeklampsin!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.