Saker man behöver köpa till babyn och sånt man klarar sig utan

Alla som ska köpa eller har köpt grejer inför en babys ankomst vet ju att det mesta är svindyrt. Vi var helt kallsvettiga mer än en gång när vi köpte åt Viggo😂 Nu tänkte jag iallafall reda ut vad vi köpt som vi behövt och saker som vi hade klarat oss utan.

Babynestet

JA! Vi har haft 2st. Mest pga att vi hamnade att köpa ett till medan vi var på sjukhuset. Men mycket praktiskt att ha ett på övre våningen och ett på nedre våningen hemma. Viggo sovde så gott i sitt neste och han använde det ända tills han växte ur det ganska nyligen.

Viggo på Keskola, Vasa Centralsjukhus

Kramdjur

NEJ, man behöver verkligen inte köpa på förhand. Vi fick minst fyra snuttisar och flera kramdjur som gåva efter Viggo föddes. Ännu har han inte visat intresse för kramdjuren men en kaninsnuttis är det viktigaste som finns och den kramar han hårt när han ska sova.

Kläder

Mammalådan kommer man långt på men vi hade inte klarat oss på det. Mammalådans kläder är ganska stora i storlek så vi hade mest nytta av att köpa kläder i storlek 44-56 och 74-uppåt. Men de flesta behöver ju inte storlek 44. Sen ska man räkna med att man får många plagg som present också. Vi har köpt väldigt lite kläder hittills och det vi har köpt är för presentkort vi fått, reavaror och på loppiskläder. Rekommenderar att köpa klädpaket på typ Facebook loppis. Mycket praktiskt.

Babygym

JA, jag har iallafall haft uppfattningen att gymmet varit mycket stimulerande att ligga både på mage och rygg och har bidragit till Viggos utveckling.

Bärsjal

NEJ, vet att alla lovordar bärsjalar men vi blev tillsagda av fysioterapeuten att det blir hög belastning på babyns rygg och att vi skulle undvika den. Vi har klarat oss helt bra utan. Men som med allt annat. Barn är helt olika. Skulle jag t.ex. haft ett barn som varit mycket oroligt hade jag säkert använt bärsjal i korta stunder. Men det är inte nödvändigt att köpa en svindyr sjal före man vet om den ens behövs.

Babysitter

JA,men tyvärr är det stor skillnad på sitters. Jag köpte från början en billig 10€ från loppis.TOTALT VÄRDELÖS. Det ska gå att få in ett bra gung i sittern och därför rekommenderar jag babybjörns ergonomiska sitter. Fördelar: olika höjdlägen, babyn kan sitta i den från dag 1, det är naturligt gung, lätt att tvätta. Viggo har typ bott i sin. Perfekt när han haft magknip eller haft svårt att somna.

Barnvagn

JA, det är viktigt att tänka genom noggrant vad man har för behov av vagnen. Det finns ingen vagn som passar alla eftersom alla har olika behov av vagnen. Vi köpte en Emmaljunga edge duo. Vi hade som krav att den ska gå att använda på långpromenad, gå att köra i alla väder, gå att använda i många år och gå att sätta fast bilstolen på chassit. Det tycker jag den levt upp till. Jag har forslat mindre och större paket till posten, skuffat den utan större problem i snö, använt i storstad och på landet.

Emmaljunga edge duo har ett praktiskt UV-skydd färdigt inbyggd.

Leksaker

JA, men inte det som mamma gillar. Jag har ju förstås tänkt mig att Viggos leksaker ska vara estetiskt vackra också men det har jag nog fått så gott som glömma. Plastbanta? Jo vars. Men då min unge gillar plastiga,färgglada leksaker som prasslar och piper🤷‍♀️Däremot så förespråkar jag givetvis träleksaker framför plast.

Försäkring

JA, när vi tecknade försäkring var jag mycket tveksam. Till vad ska man behöva det tänkte jag? FPA betalar väl sjukhus och medicin? Men så är det inte. FPA ersätter långt ifrån alla sjukhusbesök och mediciner. Viggos nyaste medicin t.ex. kostade 87€ och ersätts inte från FPA. Hans mediciner som han hade i början ersattes av FPA men det blev ändå dyrt för FPA ersätter bara en del av kostnaden inte hela. Så teckna en reservationsförsäkring redan under graviditeten. Gärna ganska tidigt också. Man vet ju aldrig när prematurer gör entré 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.