Viggo 9 månader

Ett prematurbarns utveckling


Viggo har hunnit bli 9 månader och han har utvecklats mycket senaste tiden. Ett prematur barns utveckling räknas från deras beräknade födsel, eller korrigerad ålder som det heter. Det betyder att Viggos korrigerade ålder är 6 månader och att hans utveckling borde jämföras med vad 6 månaders bebisar kan.

Gladaste ungen i stan i sin Emmaljunga vagn

Viggo svänger sig runt åt båda hållen helt obehindrat nu och man märker att han har ett helt annat intresse av leksaker. Gärna något som har ljud eller prasslar är roligt att titta på. Han griper tag i leksakerna och tappar dom sällan. Han brukar sitta i sin matstol vid bordet och banka med någon leksak i bordet. Om han ligger på mage på golvet så drar han sig åt sidan så han kan snurra runt efter leksaker.

Viggos humör är ofta bra. Det är sällan han gråter så när han gör det brukar jag genast fundera om han månne ha ont av njurstenarna. Men om han är ledsen så går det oftast snabbt över och oftast brukar det bero på trötthet. Resten av tiden är han nyfiken,glad och busig. Han vill gärna att man kittlar honom på magen så skrattar han högt.

Underhållning för en 9 månaders bebis i labbkön på ÅUCS

Viggo har börjat märka mer när man går ut ur rummet och kan ibland ropa till om han inte ser mamma eller pappa. Dock går det bra när han är ensam med farmor då mamma är på mammagymnatik.

Viggo sover överlag bra men under senaste veckorna har vi haft lite bakslag med förkylning och före det tänder. Han har två tänder nere. Han äter gröt kl20 och efter det klär vi på pyjamas och han får varva ner i sin egen säng. Välling dricker han lite före kl21 och efter det somnar han gott. Ibland vaknar han till lite under natten men det brukar räcka att smeka honom lite på kinden eller rätta till täcket så somnar han om. Hittills har han oftast vaknat vid 5.30-tiden och då dricker han mera välling och somnar om till kl8.30. Vi har haft rutin på kvällarna med Viggo länge och det har nog hjälpt till att han börjat sova så bra.

Viggo använder nu storlek 68 på kläder men vissa byxor är redan för korta i benen. Jag får lov att rensa ur och ta fram av 74 kläderna.

2 kommentarer Lägg till

 1. Pauline skriver:

  å så söt!

  Gilla

  1. MalinS skriver:

   Javisst han är min ögonsten 😍

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.