LOHAS och Sustainable style

Frida Ramstedt från bloggen Trendenser föreläste om sustainable style på Formexmässan. Sustainable style är en trend i sig, men förhoppningsvis en ihållande trend. Det är ett ämne som jag själv inte har satt mig in i tidigare men efter föreläsningen väckte det en hel del tankar hos mig.  

Det första som Frida pratar om är sk. LOHAS. LOHAS var ett totalt okänt begrepp för mig så jag tänkte förklara lite för er vad det innebär. LOHAS är en akronym för Lifestyle of Health and Sustainability (Hälsa och hållbarhet) och är människor som vill leva ett njutningsfullt, hälsosamt och spännande liv, men inte på någon annans bekostnad. Sedan 80-talet har LOHAS funnits i USA men först nu har vi inom Skandinavien fått upp ögonen för detta begrepp och betydelsen av denna grupp viktiga individer.

LOHAS och Culural Creatives kännetecknas av att i högre grad än andra grupper säga sig stå för värderingar som:

 • Ett ekologiskt hållbart samhälle bortom miljörörelser
 • Ett globalt helhetsperspektiv
 • Självförverkligande och altruism
 • Social rättvisa och jämlikhet

Här kan du testa om du är en LOHAS!

Hur mycket tänker vi på ekologiskt hållbart samhälle här i Finland till skillnad från Sverige? Handlar vi ens ekologiskt? Under samma föreläsning frågade Frida vem av oss som handlar ekologiskt och det var nog inte många i den stora gruppen som inte höll upp sin hand. Hos oss kan jag inte skryta med att all mat vi handlar är ekologisk. Långt därifrån. Jag måste erkänna att jag skulle behöva bli bättre men jag tycker inte att utbudet finns i våra mataffärer här. Borde vi ställa högre krav på våra matbutiker?

Det som nu ligger framför oss är att få en mer hållbar stil även när det gäller inredning och vårt hem överlag. Därför syns också mer naturliga material som trend inom inredning. När vi köper inredning skall vi fokusera på att köpa en produkt av bra kvalité som håller i många år, iställlet för kvantitets produkter som inte håller och behöver bytas ut snabbt. Frida hade ett bra uttryck ”köp färre men värre”.  Det handlar inte om att skaffa en ny look hemma, snarare om ett nytt tänkande.

Här följer några snabba tips på en hållbar inredning:

 • handla mindre billigt skräp och satsa på produkter av hög kvalité
 • Välj träprodukter, gärna av närproducerat trä t.ex. ek,ask och björk.
 • byt till LED lampor
 • köp inte plast
 • köp inte äkta läder
 • kontrollera vilka stoppningar som finns i dina möbler.
 • läs innhållsförteckningar speciellt vad gäller färg och rengöringsmedel.
 • köp lakan av ekologiskt bomull eller annat naturligt material
 • ställ krav på producenten! 
Allt detta är nytt för mig men prio ett på min to-do lista just nu är att se Al Gores ”En obekväm sanning”. Har ni några tips på böcker man borde läsa eller tips på hållbarhet i hemmet, tveka inte att lämna en kommentar!

Källor:
Lohas.se, Trendenser.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.